Change of plan: a new, light-filled extension

How Clare and Gharad reworked the layout of their London home and added a light-filled extension that created a better flow and link to the garden

By Gemma Parkes | 25 May 2017

How Clare and Gharad reworked the layout of their London home and added a light-filled extension that created a better flow and link to the garden.

Milton flat Linda Stewart 0002

When architect Paul Archer met Clare and Gharad Bryan to discuss their project, the couple had a clear brief to transform the jumbled warren of dark and unwelcoming rooms into a light, airy and inviting interior.

Paul Archer Design gained planning permission to knock down the previous extension, which had no connection with the garden, and replace it with a nearly full-width rear addition with plenty of glazing to connect the interior and exterior zones.

Inside, the bedrooms remain at the front of the property, with the open-plan living and dining area in the new extension overlooked by the new kitchen. The redesign has created a wide central hallway giving access to an additional WC and separate laundry, while a new TV/playroom is placed just off the open-plan space and leads out to a private courtyard area.

‘It floods the playroom with daylight and adds natural ventilation, which will be ideal if it’s used as a bedroom in the future,’ says architect Richard Gill, who took over the project from Archer.