Grand Designs Live
Grand Designs Magazine Cover
  • fb icon
  • fb icon
  • fb icon
  • fb icon

Space to entertain and a contemporary style were top of the agenda for extending this listed status Georgian property with a garden room.

Garden room extension on a listed property in South London2

The owner of this traditional Georgian tea-caddy-style house in south London was faced with an interesting challenge. A huge fan of modernist design, Andrea Cox wanted a minimalist, contemporary extension, but tight conservation laws on these dollhouse-like properties (unique to this part of London) posed a serious threat. The solution: a garden room. Andrea could gain brownie points from the planners by removing poor-quality additions that had been fused on over the years, and channel all her modernist desires into a pavilion, separate from the house.

Andrea called in Charles Barclay Architects to help with the project, and started by joining together sections of the property that had previously been carved up into bedsits, and removing a Victorian extension at the back of the house, plus a poor-quality bungalow in the garden. The plan was to use an existing Sixties two-storey drive-through extension, making it slightly smaller (an extra attempt to woo the planners) and transforming it into a new entrance hall. They would then add a glass-box extension so dainty that you could read the original form of the house through it, before letting their hair down with the garden-room design.

Garden room extension on a listed property in South London2

The client was very design savvy,’ says architect Charles Barclay. ‘In some cases she pushed us to try a more adventurous solution than we’d originally conceived, which is great. It led to a very positive design conversation.’

Keen to create a garden room that would work well as a guest lodge but would also be excellent for parties, CBA developed an L-shaped floor plan, which separates an enclosed bedroom from a large open-plan dining and entertaining space, with a galley kitchen concealed behind. The bedroom area is defined with London stock brick (to match the house and drive-through extension), while the sociable garden room has full-height glazed sliding doors, meaning guests can spill out into the garden during parties. These also help create a spectacular view from the house through the garden room and out to the wild garden at the rear of the site.

Garden room extension on a listed property in South London2

Understandably, the planning process involved lengthy meetings with Greenwich’s conservation officers, but eventually the fact that CBA was decreasing the footprint and making the site more attractive with thoughtful garden design and a sedum roof, won them round. ‘The long gestation period while dealing with planning really helped the project,’ says Barclay. ‘We didn’t rush on site so we had a lot of time to resolve each design issue and ensure every construction detail was properly considered.’

Words: Laura Snoad, Photography: David Grandorge

Kevin McCloud on how our homes give us the chance to reflect and have new experiences

Our editor-at-large ponders how our homes can give us a chance to reflect and have new experiences.
how-our-homes-give-us-the-chance-to-reflect-and-have-new-experiences
case-study-sustainable-extension-to-a-victorian-flat-in-london
Extensions

Case study: Sustainable extension to a Victorian flat in London

The addition of a kitchen-diner turned this Victorian flat in London into a airy, modern living space.
case-study-small-home-office-extension
Extensions

Case study: Small home office extension

This small but perfectly formed office extension in London has an instant connection with the outdoors.
end-terrace-house-extension-outwards-and-upwards
Extensions

End-terrace house extension outwards and upwards

Two new feature staircases link the levels of Marie-Eve Poget and Richard Jones’ end-terrace house, which has been extended outwards and upwards with dramatic effect.
wrap-around-basement-extension-2
Extensions

Wrap around basement extension

An enveloping basement extension in Oxford brings dramatic views from all angles.
change-of-plan
Extensions

Change of plan: a new, light-filled extension

How Clare and Gharad reworked the layout of their London home and added a light-filled extension that created a better flow and link to the...
a-step-by-step-guide-to-kitchen-extensions
Extensions

A step-by-step guide to planning a kitchen extension

Make relaxed, multifunctional living a reality with a sociable and spacious open-plan addition. Read our step-to-step guide on how to plan and build your house...