New build villa in Bloemendaal, Netherlands

Paul and Eugenie de Ruiter's Holland home blends effortlessly into the dunescape with its clean lines and simple palette of dark wood and glass.

By Hannah Fenton | 20 July 2017

Paul and Eugenie de Ruiter’s Holland home blends effortlessly into the dunescape with its clean lines and simple palette of dark wood and glass.

Choosing to build in the heart of the protected North Holland dune landscape, Eugenie and Paul de Ruiter, and children Daan, 16, Jules, 14, and Tim, 10, knew their new home had to be special enough to match the beauty of its surroundings. Their unique location demanded a sustainable approach, with extensive glazing to make the most of the dunes outside, and a smart contemporary interior that was comfortable and design-led but still left the views as the main attraction in each room.

Because they share a surname, naturally the de Ruiters chose Amsterdam-based architect Paul de Ruiter to come up with a design. At their first meeting Eugenie and Paul arrived armed with a thick folder filled with ideas: stunning photos of coastal homes in Australia, New Zealand and South Africa, all beautifully integrated into their native landscapes. It quickly became clear that their new house should have a clean form finished with rugged materials, and a clear brief emerged from the recurring themes in Eugenie and Paul’s ideas folder.

New build villa in Bloemendaal Netherlands 2

Their chosen palette of concrete, steel and rough wood was in tune with the practice’s approach to design. Paul de Ruiter Architects’ trademark is the use of sustainable materials to create buildings where the interior and exterior are allowed to meet and merge. From the start Eugenie and Paul knew that they’d chosen the right collaborators.

Straight away, it was clear that the design had to work in its setting, letting the natural beauty take a starring role in the scheme. ‘The project developer made sure that we respected the landscape,’ says Paul, ‘such as in the omission of fences or boundaries to allow the garden to flow seamlessly into the natural environment.’ The driver behind all of this was the desire to create a house that fitted in with the surounding dunes without imposing itself in any way.

New build villa in Bloemendaal Netherlands 1

In keeping with this approach, it was decided that the box-like structure should be set into the ground, making the most of the rolling dunes by creating a basement that was open to the road at the rear, and a ground floor that was partially buried. This would minimise the overall height of the building. The first floor is a flat-roofed box clad in rough wood which has been stained black. ‘If we’d opted for a white box, the effect would have been completely different, with the house standing out dramatically, which wasn’t what we were trying to achieve here,’ says Paul. The dark box ever so slightly overlaps the ground floor, creating the illusion that it’s floating, an effect further heightened by the wrap-around windows.

The first floor is fronted on the north and south by walls of glass, with vast sliding doors that further emphasise the absence of boundaries between house and landscape, as well as making the most of the views. These glazed elevations are in contrast to the home’s sides, which have a far more closed character and smaller windows. Because of the importance of the outlook, the large windows have minimal frames. Even the curtain tracks have been recessed into the ceilings to ensure that nothing detracts from the view outside.

New build villa in Bloemendaal Netherlands 4