This architect's home engages with colour and texture to create a space that's a joy to live in. 

  kitchen extension with yellow structural exposed beams

Image: Will Scott Photography

There's something effervescently uplifting about the interiors of the home extension of the founder of Woodrow Architects’ Hampton Hill Home.

The exposed structural beams, in energetic yellow, play off textures of timber, plywood and off-white internal brick to create a space that not only feels warm, but joyful too. 

external shot of kitchen extension at nighttime - grand designs

Image: Will Scott Photography 

The new extension replaced a smaller, existing single-storey extension - creating a larger footprint with an additional side return infill. The exterior has been created with a handmade red brick, using slim-lined Velfac doors and windows to create a better connection to the outside space. 

yellow exposed structural steel beam in extension - grand designs

Image: Will Scott Photography 

The rafters are a white-oiled oak and use steel apex plates to do away with the need for a ridge beam. Meeting the exposed brick wall that tapers into the site, each had to be sized and cut individually, creating a more complex process for joining for the site team. Roof glazing has been used on both sides of the apex, ensuring the space is flooded with natural light. 

kitchen extension with yellow exposed steel beams - grand designs

Image: Will Scott Photography 

The matte black kitchen makes the most of the space without feeling top-heavy or overwhelming. In one section, floor to ceiling cabinetry packs in extra storage, which allows for a more steamlined design towards the opening to the garden. The bold yellow element has been picked up elsewhere in the renovation of the ground floor - from the colour matched Bisque radiators to the stairs in the hallway, leading up to the second storey. 

Read more: 7 home projects with colourful structural elements 

hallway with yellow stairs leading onto children's playroom - extensions - grand designs

Image: Will Scott Photography 

Beyond the extension, in the centre of the house, plywood has been used to create bespoke features, including a downstairs toilet, utility cupboard, hallway storage and children's play room, with a built-in recess in the shape of a house to create a minimal but playful space that ties in with the kitchen colours. 

 

What do you think of this kitchen extension? Share with us by tweeting us @granddesigns or post a comment on our Facebook page.

 

MORE ARTICLES

9 ways to bring light and space to your self-build or renovation

5 modern bathrooms that embrace colour

5 inspiring extensions nominated for a DMI Award

Kevins Column

Grand Designs Live: Ask an Expert Weekend 22-23 May 2021

Discover free home project advice and product recommendations from the comfort of your own home. Register now to express your interest.
gdlonline
tigg-coll-house-for-theo-oskar
Extensions

Tigg + Coll design accessible extension for residents with limited mobility

The architects behind this home won a design competition to create a home extension for two young boys with a degenerative illness that affects their...
copper-cube-extension-bethnal-green
Extensions

Rees Architects extend a hexagonal, brutalist home in Bethnal Green

This unusual London home, made up of hexagonal spaces, has been extended with a sympathetic copper façade. 
how-to-reduce-the-carbon-footprint-of-your-extension
Extensions

Top tips for reducing the carbon footprint of your extension

When planning and building your extension make sure to consider what impact it will have on the environment.
will-gamble-parchment-works
Extensions

Explore this extension set among the ruins of a parchment factory

Explore this unique extension, which was built amongst the ruins of an old parchment factory adjacent to a family home.
corten-steel-rear-extension-hampshire
Extensions

Tour this Corten steel-clad rear extension in Hampshire

Take a look at this impressive rear extension to a Victorian property, designed to provide a work from home space alongside a new kitchen.
a-london-extension-inspired-by-japanese-tea-houses
Extensions

Inside a London home extension inspired by Japanese tea houses

This stylish home extensions takes inspiration from a Japanese Shoji screen