The addition of a kitchen-diner turned this Victorian flat in London into a airy, modern living space.

Case study Sustainable extension to a Victorian flat in London 2

With a poorly designed and unattractive conservatory stuck on the rear of their home, the owners of this Victorian flat were keen to swap the dated structure for a comfortable, more contemporary alternative that would complement their period property. As well as blocking most of the natural light from reaching their rear reception room, the construction was cold in winter and overbearingly hot in summer, which meant the couple rarely spent any time in it.

‘Being in a conservation area meant that any new structure had to follow the basic size and footprint of the old one,’ explains architect Theofanis Anastasiadis, of Scenario Architecture (020 7686 3445; scenarioarchitecture.com). The owners had briefed him to create a design that would meet their desire for a light-filled, open-plan look that would improve the layout and functionality of their home, while respecting its architecture and distinctive features.

Case study Sustainable extension to a Victorian flat in London 1

Before Image

 

‘To reassure the planners and conservation officer that the new addition wouldn’t have an impact on the neighbouring properties, we created 3D models of the extension – as we do for all our projects – so they could gain a better understanding of our ideas.’

The pitched roof of the new extension matches the original height of the old conservatory, creating an airy, bright space that’s lit from above by several large roof lights, which also improves the levels of natural illumination reaching the rear room of the house. The back wall of the building has been left intact, with two of the original window openings repurposed as internal Juliet balconies to ensure a subtle connection with the new area, while still maintaining the proportions of the adjoining living room. A new staircase bridges the height gap between the two zones, with a curved balustrade sweeping down to form the built-in bench seating at the dining end.

Case study Sustainable extension to a Victorian flat in London 3

Externally, the structure is clad in sustainably sourced Scottish larch that will weather to a slightly greyer tone and blend in with the muted colours of the London stock bricks, while a large, glazed expanse ensures the owners now have the instant connection with the outdoors that they were after. The sedum roof provides a more attractive outlook for the occupants of the flat above and was also a planning requirement for this project. ‘It improves the thermal insulation of the building and blends in with the flora of the location,’ says Anastasiadis.

The finished job has massively improved the quality of living in this period property, adding to its value in the process. ‘The design has made the most of the options available, without impacting on the character or style of the original architecture,’ adds Anastasiadis. ‘The owners now have modern, flexible accommodation that adds to their enjoyment of living there, and links the house and garden. It’s a great transformation.’

 Case study Sustainable extension to a Victorian flat in London 4

Words: Beth Murton, Photography: Jan Piotrowicz

Kevins Column

Grand Designs Live: Ask an Expert Weekend 22-23 May 2021

Discover free home project advice and product recommendations from the comfort of your own home. Register now to express your interest.
gdlonline
tigg-coll-house-for-theo-oskar
Extensions

Tigg + Coll design accessible extension for residents with limited mobility

The architects behind this home won a design competition to create a home extension for two young boys with a degenerative illness that affects their...
copper-cube-extension-bethnal-green
Extensions

Rees Architects extend a hexagonal, brutalist home in Bethnal Green

This unusual London home, made up of hexagonal spaces, has been extended with a sympathetic copper façade. 
how-to-reduce-the-carbon-footprint-of-your-extension
Extensions

Top tips for reducing the carbon footprint of your extension

When planning and building your extension make sure to consider what impact it will have on the environment.
will-gamble-parchment-works
Extensions

Explore this extension set among the ruins of a parchment factory

Explore this unique extension, which was built amongst the ruins of an old parchment factory adjacent to a family home.
corten-steel-rear-extension-hampshire
Extensions

Tour this Corten steel-clad rear extension in Hampshire

Take a look at this impressive rear extension to a Victorian property, designed to provide a work from home space alongside a new kitchen.
a-london-extension-inspired-by-japanese-tea-houses
Extensions

Inside a London home extension inspired by Japanese tea houses

This stylish home extensions takes inspiration from a Japanese Shoji screen