An neighbour's suggestion led to the creation of this unique garden room addition to a north-west London home. 

rise design studio garden bunker edmund sumner exterior - grand designs - extensions 

Image: RISE Design Studio Photo: Edmund Sumner 

A new garden studio was top of the wish list for Steph Keelan and Olly Wiggins, both 48, and their children Minnie, 22, and Maisie, 16. After 15 years in their Victorian terraced house, the couple decided to replace their former ramshackle outdoor building with a workspace. 

It was the couple’s artist neighbour, Charlie Warde, who sparked an idea for the new room, coming up with initial suggestions and introducing them to architect Sean Ronnie Hill, director of Rise Design Studio. The remit was to create an illusion of space while not building higher than next door’s shed. 

rise design studio garden bunker edmund sumner exterior cladding - grand designs - home improvements

Image: RISE Design Studio Photo: Edmund Sumner 

Since Charlie was in favour of the new design, Sean positioned the roof to lean more towards his back garden, avoiding imposing on the neighbour on the other side. ‘Sinking the building 1,200 millimetres into the ground ensured it would not appear huge when viewed from the house or by the neighbours,’ says Sean. Because there is no direct access to the garden, all excavated material had to be taken through the house.

According to Sean, the roof weathers faster than the walls and window frames, and the contrast between dry and wet is considerably more using this rolled-steel finish than with Corten steel. The sheets of steel were pre-folded prior to being delivered as the machinery was too large to take to the site.

rise design studio garden bunker edmund sumner interior skylight - grand designs - extensions

Image: RISE Design Studio Photo: Edmund Sumner 

Inside, walls rise dramatically to a skylight, enhancing the feeling of space. Birch-ply cladding was chosen for its cost-effectiveness, as well as for the beautiful grain and pale finish that lend a sense of calm. Steps leading up to a platform include built-in cupboards. 

rise design studio garden bunker edmund sumner interior office - grand design - extensions

Image: RISE Design Studio Photo: Edmund Sumner 

Various options for reading and working have been included. The oriel window serves as a desk and a chill-out sitting area. 

 

What do you think of this unique garden build? Let us know by tweeting us @granddesigns or posting a comment on our Facebook page. 

 

RELATED ARTICLES

How to find extra space for a home office

5 inspiring garden office builds for working from home

How to build a garden room

Kevins Column

Top self build highlights at Grand Designs Live 2019 hosted by Kevin McCloud

Find top experts, specialist exhibitors and a wealth of inspiration for your self-build or renovation project all under one roof.
visit-award-winning-grand-designs-live-hosted-by-kevin-mccloud
 
 
bee-home-design-software
Home Improvements

Design your own architectural Bee Home for the garden

Try this clever software to design and fabricate your own architectural bee habitat for the garden.
how-to-create-a-broken-plan-kitchen-scheme
Home Improvements

How to create a broken-plan kitchen scheme

Brokenplan kitchens take the benefits of openplan, but use dividing design tricks to create functional, comfortable spaces.
formal-living-room-design-ideas
Home Improvements

6 creative design ideas for formal living rooms

Design a formal living room as part of a self-build to separate family time from more formal occasions.
lighting-design-ideas-for-kitchens
Home Improvements

4 ideas for using lighting in your kitchen design

These interesting design ideas for the kitchen using lighting can create the right ambience and offer useful task lighting.
colourful-bathroom-design-ideas
Home Improvements

5 modern bathrooms that embrace colour

These real bathrooms eschew traditional white for colourful styles that spark energy and joy.
rise-design-stuido-garden-bunker
Home Improvements

Inside a steel-clad garden bunker that weathers with the seasons

This jaunty garden room has been clad in steel that ages as it weathers for a unique look.