After buying a run-down industrial plot in south London, this couple, who appeared on Grand Designs in 2017, rebuilt and refashioned the site into a stylish family home.

 grand designs tv house - victorian dairy in london, exterior

Image: The original roof was an unusual  American barn shape, which Beth and Andrew were keen to retain. Photo: Darren Chung

With its peeling paint, rusting metal bits and crumbling brick walls, interior designer Beth and graphic designer Andrew’s home-to-be had definitely seen better days. But, for the creative couple, these imperfections were the very features that appealed, and they were keen to preserve and celebrate them in the blueprint of their new family home.

The serial renovators had been looking for the right property for more than a year and had nearly found it a few times,  but were still on the hunt the day they’d been working on a fashion shoot in a cafe in Herne Hill. ‘We saw a For Sale sign on these big, blue industrial gates, peeked through the crack and thought, “This looks amazing”,’ says Beth.

Behind the gates was a courtyard with steel girders and a plastic roof overhead, situated in front of a brick building that was more or less a giant refrigerator when the site  was used as a dairy. The dilapidated space came complete with switches, gauges, remnants of machinery and other indicators of its past life. It was love at first sight. 

Watch the episode: South east London, 2017

grand designs tv house - victorian dairy in london, living room

Image: Exposed blockwork in the living space helps to create the raw and unrefined look Tracy desired. Photo: Matt Chisnall

Modest designs 

The previous owner had been refused planning for  a much larger conversion, so when the couple put in their offer of £925,000, it was on the condition that the seller waited until they were granted planning permission for a more modest design – two bedrooms upstairs at the
back, three bathrooms, a study, and an open-plan kitchen and living space at the front, big enough for the couple and their son, Louis, 12.

Out front, the steel girders would remain as a kind of industrial pergola over an urban garden with vertical planting – an ode to the couple’s love of secret courtyards in French townhouses.

Read more: 4 build projects with internal courtyard gardens

The couple sketched out how they envisioned the spaces working before enlisting friend and architect Takero Shimazaki to create professional drawings to submit for planning. There was to be a small extension to the front of the building, housing the living, dining and kitchen area; and the back was to be divided into a study, created by punching a hole through the roof on one side, overlooking the courtyard.

grand designs tv house - victorian dairy in london, kitchen

Image: Pearlescent Zellige glazed clay tile and limewash paint in the kitchen create texture within the space. Photo: Darren Chung

Construction considerations 

The entire structure needed gutting from top to bottom, with new electrics, windows, roof, insulation, floors – the works. During the subsequent months of waiting for approval, Beth and Andrew put the build team together and did all of the sourcing.

Instead of cladding the roof with zinc, they found a supplier for steel panels normally used on aircraft hangars. Foregoing polished concrete floors, which would have cost upward of £10,000, the couple used a product called Pandomo that gives the same effect but is actually just a thin layer of material over the existing floor. These sorts of savings meant more of the budget could be spent on show-stopping features, such as the bespoke industrial doors and windows at the front of the house, which Beth and Andrew thought were well worth the £20,000 cost.

grand designs tv house london victorian dairy 7

Image: Beth designed the kitchen and matching bathroom, which has routed MDF door fronts, industrial handles and tactile, warm-toned tiles. Photo: Darren Chung

read a free issue of grand designs magazine

Retaining character

The idea was to retain as many of the original  features as possible, though compromises were inevitable. Some of the timber joists were found to be unsound as  well as a fire hazard, so to pass building regulations the team reinforced them with metal plates and coatedthem with layers of fire-resistant paint. Most of theoriginal bricks needed damp-proofing and as a result, had to be covered up.

The interior design – a mix of contemporary furniture, dark metals, plaster pink walls, grey cabinets and a breathtaking feature wall of pearlescent Zellige glazed  clay tiles in the kitchen – feels extraordinarily luxe.

grand designs tv house london victorian dairy, exterior

Image: The steel girders remain as an industrial pergola over a secret urban courtyard garden. The original dairy doors divide off 
the parking space. Photo: Darren Chung

As veteran self-builders, Beth and Andrew managed the job themselves, saving a significant amount by not hiring a project manager. Towards the end of the build when money was seriously tight, moving in before the house was finished and doing a lot of the final jobs themselves kept costs down. The couple went over budget, but only by £12,000.

Read more: How to project manage your own self build

Beth and Andrew have finally created a place where they would like to stay put. ‘We don’t want to do this again, as we feel we can’t better it. It was never about making a profit. We wanted to do something creative and that’s what we accomplished.’

   

For more Grand Designs homes and self build inspiration, read Grand Designs magazine digitally for free now by registering your details

read a free issue of grand designs magazine

MORE ARTICLES

5 of the most memorable kitchens from Grand Designs TV houses

TV House: Shipping container home in County Derry

Grand Designs TV Houses

Kevins Column

Grand Designs Live: Ask an Expert Weekend 22-23 May 2021

Discover free home project advice and product recommendations from the comfort of your own home. Register now to express your interest.
gdlonline
tv-house-converted-grade-ii-barn-in-essex
Grand Designs TV Houses

TV House: Grade II listed barn conversion in Essex

After buying a Grade II listed timber-framed barn in Essex, Ben and Freddie, who appeared on Grand Designs in 2011, converted the 500-year-old building into...
grand-designs-2021-tv-houses-before-and-after
Grand Designs TV Houses

Grand Designs 2021: TV houses before and after

At the end of this series of Grand Designs, take a look back over each project from it's starting point to the finished home. 
grand-designs-tv-house-flour-mill-cornwall
Grand Designs TV Houses

Grand Designs TV House 2021: Converted flour mill in Cornwall

In the final episode of this series of Grand Designs, Kevin meets dynamic duo Leigh and Richard, who moved from Derbyshire to Cornwall to undertake...
grand-designs-2021-self-heating-house
Grand Designs TV Houses

Grand Designs TV House 2021: Self heating earth house in Buckinghamshire

In the fourth episode of Grand Designs new series, Kevin meets Andrew and Margretta who hope to build an innovative self heating house embedded in...
grand-designs-tv-house-dutch-barn-lincolnshire
Grand Designs TV Houses

Grand Designs TV House 2021: Dutch barn self build in South Lincolnshire

Featured in episode 3 of the 2021 series, Nathan and Amye's Dutch barn inspired home is an ambitious project that tested their self build skills....
grand-designs-tv-house-barn-conversion-kent
Grand Designs TV Houses

Grand Designs TV House 2021: Barn conversion in Sevenoaks, Kent

In episode 2 of the new series of Grand Designs, Georgie and Greg are converting a barn on their family farm in Kent. But is...