Self Build Homes

by Hannah Fenton

September 19, 2017

Contemporary eco new build home in Denmark

The design of Rasmus and Lene’s Danish home connects with its woodland setting, making it a natural winner. Gazing at a beautiful view – and…

After a five-year battle with cancer, Michelle Parsons and husband David took a carpe diem approach to building themselves an inspiring home in the forest.

new tv series home in the forest

Names Michelle and David Parsons
Ages 49 and 46
Location Nr Billericay, Essex
Bedrooms 3
Bathrooms 3
Property A black timber-clad new-build
Project started July 2015
Project finished July 2016
Size 138sqm, plus 18sqm studio
Plot cost £200,000
Build cost £250,000

Sometimes you need courage to break with convention. Michelle Parsons, supported by her family, had already braved a five-year battle with cancer and won, so tackling an unusual self-build project in a bid to do something for themselves, their way, came naturally to them.

Husband and architect David, artist Michelle and their two daughters, Mabel and Daisy, wanted to build a private space that would fulfil their ambition for a calm, relaxing retreat where they could enjoy life and live it to the full. After three years of searching, they found the perfect spot – a former plotlands site surrounded by woodland near Billericay in Essex.

new tv series home in the forest2

‘It’s a building that represents a change in our lifestyle and the next phase of our lives and already it’s working really well,’ says David. ‘We wake up in this amazing forest and you can hear the birds and you feel very in tune with your surroundings. It gives us the sanctuary we craved – it’s brilliant.’

As Kevin McCloud announced in the early stages of the TV show: ‘There’s nothing conventional about David’s bat box design in the woods.’ But David and Michelle were more than aware that it wasn’t going to be everyone’s cup of tea, but that wasn’t really the point.

‘It’s very personal so I don’t think it would suit everyone, but it’s tailored precisely for us and I think it works,’ explains Michelle. Three intersecting, black timber-clad boxes form the house, with a fourth stand-alone box acting as Michelle’s artist’s studio. ‘It’s not blingy – it’s the antithesis of Essex,’ she stated on the programme. ‘It’s small, modest and we wanted it to be really, really private.’

new tv series home in the forest3

Kevin McCloud on how our homes give us the chance to reflect and have new experiences

Our editor-at-large ponders how our homes can give us a chance to reflect and have new experiences.
how-our-homes-give-us-the-chance-to-reflect-and-have-new-experiences
tv-house-exclusive-upside-down-cedar-clad-eco-home
Grand Designs TV Houses

TV house exclusive Upside-down cedar-clad eco home

Idyllic plot, check. Innovative design, check. Super-eco credentials, check. Natasha Cargill’s Norfolk home from the recent TV series ticked all the right boxes… just
grand-designs-australia-tv-house-sri-lanka-inspired-family-friendly-home
Grand Designs TV Houses

Grand Designs Australia TV house Sri Lanka-inspired family-friendly home

This striking Grand Designs Australia build combines concrete finishes with the architectural inspiration of Sri Lanka to create a family-friendly home.
new-tv-series-the-groundhouse
Grand Designs TV Houses

TV house: Hand-built ecological home in Wales

As part of an eco-village in west Wales, Simon and Jasmine Dale set out to hand-build an ecological home, starting with only £500 in the...
grand-designs-water-tower-conversion-london
Grand Designs TV Houses

Grand Designs water tower conversion in London

An ambitious Grand Designs water tower conversion based in London had two new-build extensions included in the renovation.
tv-house-timber-framed-new-build-in-bolton
Grand Designs TV Houses

TV house: Timber-framed new-build in Bolton

Builder Paul Rimmer and his family have shown how to construct a sustainable home
tv-house-transformed-bungalow
Grand Designs TV Houses

TV house: Transformed bungalow in Wirral, Merseyside

A dull bungalow in Wirral, Merseyside is transformed into the ideal home.