This Victorian cottage transformation has been achieved with sustainability and energy efficiency in mind.

 Guttfield image 1

The Victorian cottage has been extended to create a spacious family home  Image: Will Scott

Built in 1900 and one of the oldest buildings in Harpsden, a village just outside Henley-on-Thames in Oxfordshire, Cherry Tree House is home to Henry and Jacqueline Gummer and their three children. The couple asked Guttfield Architecture to transform the property into a spacious energy efficient home. Originally in three parts, a cottage, stables and coach house, the property’s layout was awkward and the family wanted bigger rooms.

Historical reference

Rather than creating waste by demolishing all three parts of the house and removing all trace of the past, the practice knocked down the stables and coach house, which had been extensively altered during the 1960s and 1990s, adding new energy-efficient extensions in their place. ‘Keeping the cottage became a crucial part of the project,’ says lead architect Fred Guttfield. ‘It’s widely visible in the village, so maintaining its character was important,. The building’s design, particularly the height, width and proportions, inspired the form of the extensions. It’s almost as though two new cottages sit alongside the original, which restores the original three-part layout.’

 Guttfield image 2

The living room double doors open to reveal a beautiful cherry tree Image: Will Scott

Planning permission for the project was granted in 2018, and the application was well received by the local authority. ‘No changes at were required as the project went through a very detailed pre-application process’, Fred explains. ‘Any issues were ironed out and the planners really liked the concept. There were consultation evenings with local residents that dealt with any concerns. I’d recommend that anyone else seeking planning permission goes through a similar process as it makes everything much simpler.’

Reworking the layout

The cottage’s front entrance was moved to a more central location and provides a view through the house from the front door, which was on the couple’s wish list of requirements. The cottage’s smaller rooms have been turned into a playroom, study and snug, while the extensions provide bigger entertaining and living spaces, as well as a kitchen with dining area. ‘Upstairs, Jacqueline and Henry’s bedroom suite links to the children’s bedrooms and to the first floor of the cottage,’ Fred explains. ‘The staircase is the focal point of the layout. On one side it opens to the kitchen, and on the other side the entertaining and living spaces.’

 3 Guttfield 20 Cherry Tree House Open plan family kitchen space and bespoke dining table Guttfield Architecture Will Scottjpg

The stairs are the focal point of the new layout. Image: Fred Guttfield

Keeping costs down

Every element of the project was designed and costed before any work began and this was crucial to managing the budget. ‘Swaps were made to save money’, explains Fred.  ‘Henry and Jacqueline asked for polished concrete floors but they are expensive and can be difficult to maintain, so it was agreed that large format concrete-effect tiles were fitted instead. They are less expensive and easier to look after. Similarly, using lots of bespoke floor to ceiling joinery can drastically increase costs, so this was kept to a minimum.’

Zinc was originally suggested for the roof but recycled aluminium represented a 20 per cent saving, which shaved off costs without impacting the project.

Elements of sustainability

Retaining the cottage helped to minimise the embodied energy of the project, as did building with the mainly timber construction and minimal concrete foundations made using a recycled cement mix.

A ground source heat pump supplies the heating and hot water and a photovoltaic array balances the electricity demand. The couple plan to go one step further by saving up for solar panels, which will be installed in the grounds to offset the electricity needed to run the air source heat pump.

The house is well insulated, has triple glazed windows and doors and a generous roof overhang to eliminate excess solar gain. On the exterior, cement board cladding is interspersed with locally quarried knapped flint installed by a local craftsperson.

 Guttfield image 3

The remodelled and extended house provides plenty of space for the family Image: Will Scott

For more Grand Designs homes and self build inspiration, Read the magazine digital edition for free.

read a free issue of grand designs magazine

MORE ARTICLES

How a Victorian terraced house extension benefitted from innovative overhead glazing

Top tips for reducing the carbon footprint of your extension

Ultimate guide to side return extensions | Grand Designs

Kevins Column

Grand Designs Live Online: Self Build & Renovation Weekend 31 July – 1 August 2021

Discover free home project advice and product recommendations from the comfort of your own home. Register now to express your interest.
gdlonline
walter-segal-self-build-modern-extension
Extensions

A modern extension to a Walter Segal self build in Lewisham

Looking to adapt a 1970s Walter Segal Method self build for modern living, Fraher & Findlay architects employed a reverent design philosophy. 
tigg-coll-house-for-theo-oskar
Extensions

Tigg + Coll design accessible extension for residents with limited mobility

The architects behind this home won a design competition to create a home extension for two young boys with a degenerative illness that affects their...
copper-cube-extension-bethnal-green
Extensions

Rees Architects extend a hexagonal, brutalist home in Bethnal Green

This unusual London home, made up of hexagonal spaces, has been extended with a sympathetic copper façade. 
how-to-reduce-the-carbon-footprint-of-your-extension
Extensions

Top tips for reducing the carbon footprint of your extension

When planning and building your extension make sure to consider what impact it will have on the environment.
will-gamble-parchment-works
Extensions

Explore this extension set among the ruins of a parchment factory

Explore this unique extension, which was built amongst the ruins of an old parchment factory adjacent to a family home.
kitchen-extension-ideas-to-improve-your-home
Extensions

Kitchen extension ideas to improve your home

If you're considering a kitchen extension, this handy guide takes you from planning and design ideas through to a detailed timeline for your project.