Looking to adapt a 1970s Walter Segal Method self build for modern living, Fraher & Findlay architects employed a reverent design philosophy. 

walter segal house in lewisham - extension - grand designs

Image: Taran Wilkhu

Taran and Celine Wilkhu, who have two children aged six and nine, wanted to extend to add a home office, a den for the children, and to create space for a bigger kitchen.

Their home was originally built in the 1970s as part of a small community of self-builds in Lewisham, London, based on a system designed by the late architect Walter Segal. Although Taran and Celine didn't build this house, having bought their home several years ago after researching the houses, they were drawn to Segal’s approach, and Taran has even been involved in publishing a book about the properties he designed.

Read more: Walters Way: take a tour of this self build street in Lewisham

The Walter Segal Method

walter segal house in lewisham - extension - grand designs

Image: Taran Wilkhu 

Does Segal's methods have relevance to contemporary self builders? 'They are very valuable,' says Lizzie Fraher, design director of Fraher & Findlay, the architects behind the renovation. 'They should be seen as a guiding force for all self builders.'

In fact, the history of the house informed everything. The couple really wanted to fully embrace the Segal method, which involves a simplification of design and construction, and using readily available materials. By designing to a grid, as Segal intended, it was easier to reshuffle the spaces when relocating the front entrance. 

Only affordable, off-the-shelf materials were used, which minimised the need for specialist trades and made it easier for Taran and Celine to project manage the build. Segal’s ideas have the power to make constructing a home more accessible.

Modern living 

walter segal house in lewisham - extension - grand designs

Image: Taran Wilkhu

As part of the renovation of the house, a narrow extension, at some points just 1.2m wide, acts to enhance the quality of the living spaces. 

Because the gradient of the plot their garden is at a lower level than the house, the extension was also needed to bridge this difference and offer easier access to the garden plot. 

walter segal house in lewisham - extension - grand designs

Image: Taran Wilkhu

The design conjures the idea of a negative imprint of the existing building by inverting the panelled colour cladding. Metal sheets have been used as a rain screen cladding, with bright blue windows contrasting to the black extension.

The roof has been planted with wildflowers to marry the building into its green surroundings from above. 

'It is a slim extension that runs the depth of the building but provides an important tool to link the levels of the garden and the house,' explains Lizzie. 'It tucks extra accommodation such as a den under the body of the existing house. The cladding is a black with the windows a blue which was the inverse of the existing building.'

     

For more project inspiration, read Grand Designs magazine digitally for free now by registering your details

read a free issue of grand designs magazine

MORE ARTICLES

How to build a garden room

Garden room extension on a listed property in London

Eco friendly ideas for home building in 2021

Kevins Column

Grand Designs Live Online: Self Build & Renovation Weekend 31 July – 1 August 2021

Discover free home project advice and product recommendations from the comfort of your own home. Register now to express your interest.
gdlonline
walter-segal-self-build-modern-extension
Extensions

A modern extension to a Walter Segal self build in Lewisham

Looking to adapt a 1970s Walter Segal Method self build for modern living, Fraher & Findlay architects employed a reverent design philosophy. 
tigg-coll-house-for-theo-oskar
Extensions

Tigg + Coll design accessible extension for residents with limited mobility

The architects behind this home won a design competition to create a home extension for two young boys with a degenerative illness that affects their...
copper-cube-extension-bethnal-green
Extensions

Rees Architects extend a hexagonal, brutalist home in Bethnal Green

This unusual London home, made up of hexagonal spaces, has been extended with a sympathetic copper façade. 
how-to-reduce-the-carbon-footprint-of-your-extension
Extensions

Top tips for reducing the carbon footprint of your extension

When planning and building your extension make sure to consider what impact it will have on the environment.
will-gamble-parchment-works
Extensions

Explore this extension set among the ruins of a parchment factory

Explore this unique extension, which was built amongst the ruins of an old parchment factory adjacent to a family home.
kitchen-extension-ideas-to-improve-your-home
Extensions

Kitchen extension ideas to improve your home

If you're considering a kitchen extension, this handy guide takes you from planning and design ideas through to a detailed timeline for your project.