Grand Designs Live
Grand Designs Magazine Cover
  • fb icon
  • fb icon
  • fb icon
  • fb icon

How Clare and Gharad reworked the layout of their London home and added a light-filled extension that created a better flow and link to the garden

Milton flat Linda Stewart 0002

When architect Paul Archer met Clare and Gharad Bryan to discuss their project, the couple had a clear brief to transform the jumbled warren of dark and unwelcoming rooms into a light, airy and inviting interior.

Paul Archer Design gained planning permission to knock down the previous extension, which had no connection with the garden, and replace it with a nearly full-width rear addition with plenty of glazing to connect the interior and exterior zones. 

Inside, the bedrooms remain at the front of the property, with the open-plan living and dining area in the new extension overlooked by the new kitchen. The redesign has created a wide central hallway giving access to an additional WC and separate laundry, while a new TV/playroom is placed just off the open-plan space and leads out to a private courtyard area.

‘It floods the playroom with daylight and adds natural ventilation, which will be ideal if it’s used as a bedroom in the future,’ says architect Richard Gill, who took over the project from Archer.

Milton flat Linda Stewart 0005

Compromises had to be made on certain elements of the project to keep costs minimal. With a budget of £100,000, Gill chose not to spend unnecessary time and money removing structural walls from the existing flat or lowering the existing concrete floors, instead focusing his attention on the extension. 

Concrete foundations were dug around the edges of the rear extension, and the steel frame was built on top. Higher land levels on either side of the addition meant that the lower part of the room had to be flanked with waterproofed retaining blockwork. Timber infill with thick levels of insulation was added between the steel frame, positioned above the blockwork and set behind a plasterboard finish.

Perhaps the biggest impact comes from the setting of the floor in the rear extension, which is lower than in the original flat. The additional height has created a much more spacious open-plan space.

The couple would have loved a resin or polished concrete floor but the price was too prohibitive, so they opted for the simpler solution of vinyl floor combined with underfloor heating. The money saved has been spent on the sleek and hard-wearing material, Corian, for use in both the exterior lip above the yellow doors and for the new kitchen worktop. What’s more, the bespoke yellow sliding doors provide a loftier feel compared with your average 2.1m-high door. 

Milton flat Linda Stewart 0006

As a compromise, Gill didn’t choose expensive super-skinny frames. ‘The doors are yellow, but the actual fixed panes to the side are white,’ he explains. ‘The white edging helps lose the frame and make the structure appear more minimal than it actually is.’

The new extension is now a treasured spot in the flat. ‘The client wanted to keep the interior white, crisp and bright,’ says Gill. ‘Walking into the new open-plan area, you enter a much happier space filled with natural light.’

Kevin McCloud on how our homes give us the chance to reflect and have new experiences

Our editor-at-large ponders how our homes can give us a chance to reflect and have new experiences.
how-our-homes-give-us-the-chance-to-reflect-and-have-new-experiences
case-study-sustainable-extension-to-a-victorian-flat-in-london
Extensions

Case study: Sustainable extension to a Victorian flat in London

The addition of a kitchen-diner turned this Victorian flat in London into a airy, modern living space.
case-study-small-home-office-extension
Extensions

Case study: Small home office extension

This small but perfectly formed office extension in London has an instant connection with the outdoors.
end-terrace-house-extension-outwards-and-upwards
Extensions

End-terrace house extension outwards and upwards

Two new feature staircases link the levels of Marie-Eve Poget and Richard Jones’ end-terrace house, which has been extended outwards and upwards with dramatic effect.
wrap-around-basement-extension-2
Extensions

Wrap around basement extension

An enveloping basement extension in Oxford brings dramatic views from all angles.
change-of-plan
Extensions

Change of plan: a new, light-filled extension

How Clare and Gharad reworked the layout of their London home and added a light-filled extension that created a better flow and link to the...
a-step-by-step-guide-to-kitchen-extensions
Extensions

A step-by-step guide to planning a kitchen extension

Make relaxed, multifunctional living a reality with a sociable and spacious open-plan addition. Read our step-to-step guide on how to plan and build your house...