• fb icon
  • fb icon
  • fb icon
  • fb icon

This multipurpose pavilion with outdoor kitchen has become the hub of this west London home.

 Case study Multipurpose pavilion with outdoor kitchen 2

There’s no one-size-fits-all when it comes to our homes. Reviewing designs for outdoor rooms, the Coltman family soon realised that none were the perfect fit for their garden, so they turned to the architect who was already planning their extension. ‘The Coltmans had approached us to design an extension to the rear of the main house in 2011, which was already under way at the time,’ says Aoife Kelly, associate at Paul Archer Design. ‘The family had been toying with the idea of building a garden room but couldn’t find one to meet their needs. As a result, they asked us to look at designing a bespoke space that would complement the main extension.’

The kitchen within the extension was designated as the main family hub. So the Coltmans asked Kelly to make the new building a flexible studio space where they could work or relax. Kelly came up with the idea of a multipurpose pavilion and was asked to make sure it had storage for garden equipment and bikes, as well as an outdoor kitchen. Situated opposite the north-facing house, it could take advantage ofthe sunniest part of the garden.

‘Our starting point was to set the pavilion away from the boundary line and to tuck the storage to the back of the structure, providing access to the 1m-deep shed with a single large roller shutter,’ says Kelly. ‘To the front, a timber pergola would float above a limestone paved terrace, extending the pavilion further into the garden and providing a softly sheltered space for socialising.’

Case study Multipurpose pavilion with outdoor kitchen 3

Kelly designed a Corian countertop that runs from the studio out to the terrace to form the worktop for the external kitchen. ‘To give the structure a lighter feeling, I arranged the timber slats of the pergola so that the spacing between them gradually increases as you move away from the countertop, allowing varying degrees of sunlight to filter through,’ she says. ‘The design of the timber trellis along the boundary line picks up the spacing of the pergola, and it also incorporates wall lighting and cooking utensil storage.’

The pavilion itself is divided into two zones: a studio at the back, with the outdoor kitchen and terrace in front. They are split by sliding glass doors that stack against the internal wall of the studio, opening up to allow the room to work as one. As the kitchen is exposed to English winters, it is vital that all its components are durable and weatherproof. To this end, the kitchen’s cabinets have been constructed from marine plywood and Richlite panels, a non-porous paper and resin composite, while the Corian solid surface on top is resistant to the freeze-thaw effect that can often crack and weather materials outside. The kitchen is finished with a built-in barbecue made from robust stainless steel.

Built under permitted development, the construction of the pavilion took four months. It has been a real hit with the family. ‘We do more cooking than before and have even taken to growing our own produce in new raised beds in the garden,’ they say. ‘We’ve found our green fingers.’

 Case study Multipurpose pavilion with outdoor kitchen 1

Words: Rachel Ogden, Photography: Marcus Peel

Kevins Column

Top self build highlights at Grand Designs Live 2018 hosted by Kevin McCloud

Find top experts, specialist exhibitors and a wealth of inspiration for your self-build or renovation project all under one roof
visit-award-winning-grand-designs-live-hosted-by-kevin-mccloud
case-study-sustainable-extension-to-a-victorian-flat-in-london
Extensions

Case study: Sustainable extension to a Victorian flat in London

The addition of a kitchen-diner turned this Victorian flat in London into a airy, modern living space.
case-study-small-home-office-extension
Extensions

Case study: Small home office extension

This small but perfectly formed office extension in London has an instant connection with the outdoors.
end-terrace-house-extension-outwards-and-upwards
Extensions

End-terrace house extension outwards and upwards

Two new feature staircases link the levels of Marie-Eve Poget and Richard Jones’ end-terrace house, which has been extended outwards and upwards with dramatic effect.
wrap-around-basement-extension-2
Extensions

Wrap around basement extension

An enveloping basement extension in Oxford brings dramatic views from all angles.
change-of-plan
Extensions

Change of plan: a new, light-filled extension

How Clare and Gharad reworked the layout of their London home and added a light-filled extension that created a better flow and link to the...
a-step-by-step-guide-to-kitchen-extensions
Extensions

A step-by-step guide to planning a kitchen extension

Make relaxed, multifunctional living a reality with a sociable and spacious open-plan addition. Read our step-to-step guide on how to plan and build your house...