• fb icon
  • fb icon
  • fb icon
  • fb icon

When Robin and Wendy Knibb decided to remodel their Sixties house, they knew just the man to design their eco extension: their architect son.

Sixties house eco extension3

Having lived in their two-storey, detached Sixties home for a couple of years, Robin and Wendy Knibb were sure they wanted to extend. It wasn’t that they needed more space; the existing layout just wasn’t working for them. ‘My parents bought the house for the plot and the conservation area it is in, rather than for the building,’ explains their son, architect Adam Knibb. ‘It had a divided internal floor plan – quite rabbit warren-like – especially at the back, where the new kitchen now stands.’ The couple asked Adam to come up with a design that would improve the layout and help connect internal and external living spaces.

The new single-storey extension adds about 25 square metres to the house and comprises an open-plan kitchen-dining-living area to the rear of the house. Extensive construction work was completed in the rest of the home, too, to help to open up the internal space. Walls were taken out and large steelwork put in to span the width of the property, allowing for a wide kitchen area and creating an endless view from the front door, right through the house and out to the garden at the back.

Sixties house eco extension3

On the first floor, three bedrooms have been created, with the potential to divide one of them into two should the couple ever find they need more sleeping space. Finally, on the second floor, a loft conversion has been added, with dormer windows to provide more headroom. The ceilings have been lowered on both the ground and first floors. ‘As the house is in a conservation area, we couldn’t alter the ridge height of the roof,’ explains Adam.

Sixties house eco extension3

Top of the couple’s priority list was to make the house as energy efficient as possible. ‘They wanted to allow lots of natural light to penetrate the living space, and make use of the solar gain at the same time,’ says Adam. ‘We installed double glazing throughout, which has a solar film coating, stopping the home from overheating during the summer and allowing enough heat and light to enter during winter.’

The design of the extension was also crucial in helping with solar gain. ‘We extended the overhang of the roof in a brise-soleil style,’ says Adam. ‘This brings a modern element into the external design and also, because we’ve set the glass doors back a little, offers shade in the height of the summer.’

Sixties house eco extension3

Other eco features include a sedum roof on top of the extension, which provides a habitat for wildlife (compensating for the space taken up by the extension) and also allows the first floor to enjoy a garden view, rather than looking out on to a grey flat roof. Energy-efficient LED lighting has been installed throughout and insulation has been blown into the existing cavity of the brick walls and roof joists, as well as being fitted in the new extension. ‘You hardly need any heating on in the house any more,’ says Adam.

The extension has made the ground-floor layout more useful and better connected, and thanks to the addition of as much glazing as possible, Robin and Wendy are now able to enjoy external views from the comfort of their new open-plan kitchen-living-dining space.

Words: Sophie Vening, Photography Harry Knibb & Roundhouse

Kevins Column

Top self build highlights at Grand Designs Live 2019 hosted by Kevin McCloud

Find top experts, specialist exhibitors and a wealth of inspiration for your self-build or renovation project all under one roof
visit-award-winning-grand-designs-live-hosted-by-kevin-mccloud
case-study-sustainable-extension-to-a-victorian-flat-in-london
Extensions

Case study: Sustainable extension to a Victorian flat in London

The addition of a kitchen-diner turned this Victorian flat in London into a airy, modern living space.
case-study-small-home-office-extension
Extensions

Case study: Small home office extension

This small but perfectly formed office extension in London has an instant connection with the outdoors.
end-terrace-house-extension-outwards-and-upwards
Extensions

End-terrace house extension outwards and upwards

Two new feature staircases link the levels of Marie-Eve Poget and Richard Jones’ end-terrace house, which has been extended outwards and upwards with dramatic effect.
wrap-around-basement-extension-2
Extensions

Wrap around basement extension

An enveloping basement extension in Oxford brings dramatic views from all angles.
change-of-plan
Extensions

Change of plan: a new, light-filled extension

How Clare and Gharad reworked the layout of their London home and added a light-filled extension that created a better flow and link to the...
a-step-by-step-guide-to-kitchen-extensions
Extensions

A step-by-step guide to planning a kitchen extension

Make relaxed, multifunctional living a reality with a sociable and spacious open-plan addition. Read our step-to-step guide on how to plan and build your house...