Going underground provided Robert and Frances Leeming with much-needed additional square-metreage and gave them the garden they’d never had.

Open plan basement extension in Islington London4

When Robert and Frances Leeming first approached Coffey Architects to add extra square-metreage to their London home, a basement extension really wasn’t on their agenda. The initial plan had been to connect a garage, some four metres from the property, to the main house, creating additional guest accommodation and nanny quarters for when their soon-to-be-born first child arrived. But as soon as Coffey Architects started to draw up ideas, digging down seemed like a smart option. Not only would it get rid of the existing garage, but it would create a large open-plan living space and a new garden.

By excavating further into the existing lowerground floor, the design has created an open-plan zone that stretches right from the back to the front of the plot. Steps lead up to a decked garden at ground level, with panels of glass flooring allowing light into the space below.

Open plan basement extension in Islington London4

‘The trick is to make it feel like it’s not a basement, and I think we managed that,’ says architect Phil Coffey. ‘Change in level, from the kitchen and dining room down to the living area, is very useful. It helps define the spaces in a really nice way and makes them feel as though they’ve always been there.’

Digging a large hole so close to multiple neighbours was a challenge (especially as Robert and Frances share a party wall with a listed property), but stringent checks to make sure the garden walls were structurally sound, combined with piling, helped reassure all interested parties.

Open plan basement extension in Islington London4

Aside from piling the property pavement-side, the biggest challenge was removing the huge amount of concrete located below the garage; an unexpected set-back to an otherwise straight forward build. Coffey was keen that the finished space flowed seamlessly into the original sections of the house, so materials used elsewhere, such as the oak in the kitchen, have been woven through the basement level. Stainless-steel boxes have been used both inside and out (over the fireplace, around the TV, for the barbecue and as planters) to break down the visual barrier between the garden and the internal spaces.

‘When a client comes to us, of course we do what they ask us, but we also work on another two or three options,’ says Coffey. ‘If an architect just did what the client wanted, there would be no point in employing one.’

Open plan basement extension in Islington London4

Words: Laura Snoad, Photography: Timothy Soar

Kevin McCloud on the connection between buildings and place

Our editor-at-large ponders the relationship between buildings and site, and how it affects our love of them.
kevin-mccloud-on-the-connection-between-buildings-and-place
garden-room-extension-on-a-listed-property-in-south-london
Extensions

Garden room extension on a listed property in London

Space to entertain was top of the agenda for extending this listed status Georgian property with a garden room.
sixties-house-eco-extension
Extensions

Sixties house eco extension

When Robin and Wendy Knibb decided to remodel their Sixties house, they knew just the man to design their eco extension: their architect son
open-plan-basement-extension-in-islington-london
Extensions

Open-plan basement extension in Islington, London

Extending underground gave the Leeming's additional square meterage and their much needed space.
victorian-terrace-city-house-side-extension
Extensions

Victorian terrace city house side extension

An extension was the answer to Ella and Tom Richards' London Victorian home, creating an open and flowing space.
double-height-extension-bungalow
Extensions

Double-height extension bungalow

A modest bungalow has transformed from a dated property to a striking double-height home.
wiltshire-two-storey-rear-extension
Extensions

Wiltshire two-storey rear extension

A couple based in Wiltshire were able build a two-story rear extension within an area of natural beauty (AONB).